04 Januari 2011

Pengenalan kepada Konsep Asas Rekreasi

Waaaa~!! Hari nie En Hisham bg explaination about concept recreational huhu... best3!! Rasa cm x sabar laa pulak nk pg camping. huhuhu. Mcm2 pengalaman diceritakan huhu. Berdasarkan dpd ceramah tersebut jugak lah sy dpt ilmu. Adala serba sedikit pasal pertubuhan rekreasi. Apa y saya tahu, rekreasi telah bermula atau dikenali sebagai aktiviti sukan sebelum malaysia merdeka lg. Pertubuhan RAKAN MUDA juga telah wujud pd tahun 1994 dan diperkenalkan oleh Dato' Abdul Ghani Othman. Pada tahun 1996, MALAYSIA CERGAS pula ditubuhkan. Rekreasi juga mempunyai maksudnya tersendiri iaitu :

A : absense of necessity.
P : pursuit of personal satisfaction.
I : important of play.
s : social dimension of leisure.

Dalam kata lain juga rekreasi juga bermaksud aktiviti yang menumpukan pada waktu lapang atau seseorang y mempunyai waktu lapang, yang menyenangkan and socially redeeming qualities.

Terdapat juga outdoor aktivity y bermaksud mana2 aktiviti rekreasi y dijalankan di luar rumah. Outdoor pursuit pula merupakan bhagian kedua atau pun subset bg outdoor recreation. Berdasarkan ap yang sy tahu ia mewakili tindakan yang dilakukan atas kemahuan diri sendiri apabila di persekitaran di luar rumah.Ia tidak merangkumi aktivi luar rumah y menggunakan objek yang bermotor mahupun tenaga binatang.

Bukan tu aje tau, aktivi mengembara pun mempunyai pelbagai contoh iaitu berjalan kaki, biking, boating, horseling, driving for pleasure, sailing and also canoeing.
Bg social activity pulak, contohnya games and sport, camping, picnicking and swimming. High adventure activity contohnya survival trips, back packing and white water rafting. Selain itu, Aesthetic/artistic activities plak contohnya photography, sightseeing, painting, crafts and nature study. Bg survival replay juga terdapat pelbagai aktivity iaitu fishing, hunting and camping.

Terdapat 8 resources utk melakukan aktiviti rekreasi yang mempunyai cabangnya tersendiri iaitu :

1. Forest : (a) recreational forest.
(b) permanent forest.
(c) virgin jungle forest reserve.

2. Park : (a) national park.
(b) state park.
(c) theme park.

3. Cultural & Historical Park : (a) building.
(b) archeology.
(c) historical sites.
(d) custom & culture.

4. Mountain & Hill : (a) mountain in.
(b) hill.
(c) valley.
(d) range.

5. River and Lake : (a) waterfall.
(b) cascade.
(c) natural lake.
(d) estuary.

6. Beaches Sea and Island : (a) beaches.
(b) island.
(c) mangrove.
(d) sea.

7. Caves : (a) limestone cave.
(b) geology wall.

8. Wilderness : (a) wild life reserve.
(b) flora conservation area.
(c) special features.

Akhir sekali, kelebihan menjalankan aktiviti rekreasi adalah :

1. to have fun.
2. for relaxation.
3. untuk kesihatan diri dan juga senaman.
4. to experience nature.
5. menguji ketahanan diri apabila berseorangan di dalam hutan.
6. mewujudkan persaingan dalam diri seseorang supaya ingin berdikari serta maju dpd org lain.
7. for the family to be together.
8. untuk mengurangkan tekanan pd diri.
9. to be with freinds.
10. for rexcitement.

okayh.. sy rase ini ilmu y sy dpt mase berada dalam kelas td. berbaloi lah jugak hope bleh guna bila diperlukan nanti. and hope diberkati hihi.. bye~

2 ulasan:

  1. oit...
    buat nota terus ko ni ek...
    hahahha....

    BalasPadam
  2. hahahah bia lah... cmnie laa best student huhu

    BalasPadam